Ασκήσεις πυελικού εδάφους και συσκευές βιοανάδρασης

Ασκήσεις πυελικού πυελικού μπορούν να ωφελήσουν κάποια περιστατικά ακράτειας, μόνο όμως όταν εκτελούνται σωστά καθώς το πιθανό όφελος εξανεμίζεται αν η εφαρμογή τους δεν είναι σωστή.

Πολλές γυναίκες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν μηχανισμούς αισθητήρων που μετρούν κατά πόσο οι ασκήσεις εκτελούνται σωστά για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Οι μηχανισμοί αυτοί συνήθως αγοράζονται στο διαδίκτυο ή από φαρμακεία και λειτουργούν με την χρήση αισθητήρα στον κόλπο, ο οποίος μέσω συσκευής ή τηλεφωνικής εφαρμογής ενημερώνει την γυναίκα αν οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σωστά.

Κάποιοι τύποι συσκευών μάλιστα θέτουν «στόχους» για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να κάνουν τις ασκήσεις τακτικά και σωστά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η βελτίωση γίνεται αισθητή μέσα σε τρεις μήνες.

Μια ανασκόπηση 24 κλινικών δοκιμών από το 2011 που περιλάμβανε 1.583 γυναίκες βρήκε ότι αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις γυναίκες να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ακράτειας ή και να την εξαλείψουν πλήρως. Παρόλα αυτά οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τέτοιους μηχανισμούς ήταν πολύ πιθανότερο να επισκέπτονται φυσιοθεραπευτές, συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τα θετικά αυτά αποτελέσματα

Μια νέα έρευνα όμως του Glascow Caledonian University βρήκε ότι η χρήση τέτοιων μηχανισμών –οι οποίοι μπορεί να κοστίζουν από 100 έως και 500 ευρώ- δεν βελτιώνει σε τίποτα την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων πυελικού εδάφους.

Μετά από 24 μήνες οι 600 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν πανομοιότυπα αποτελέσματα είτε πραγματοποιούσαν τις ασκήσεις μόνες τους, είτε με την βοήθεια μηχανισμού ανάδρασης, σύμφων με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal τον Οκτώβριο του 2020.

Κάθε μια από τις συμμετέχουσες έκανε ασκήσεις πίεσης και συγκράτησης για 10 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια 10 πιέσεις των 4 δευτερολέπτων, τρεις φορές την ημέρα. Και οι δυο ομάδες είδαν παρόμοια ποσοστά βελτίωσης με το 60% του συνόλου να αναφέρει μικρότερη διαφυγή ούρων και το 8% να αναφέρει πλήρη ίαση.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Suzanne Hagen, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα εθνικά συστήματα υγείας δεν θα έπρεπε να επενδύσουν χρηματικούς πόρους σε αυτούς τους μηχανισμούς, καθώς δεν προκύπτει όφελος.

«Ένα καλό πρόγραμμα ασκήσεων υπό την εποπτεία ενός ειδικού είναι από μόνο του αρκετό για να βελτιώσει τα συμπτώματα της γυναικείας ακράτειας» προσθέτει η Hagen.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο, 7 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από ακράτεια με τις περισσότερες να πάσχουν είτε από ακράτεια από προσπάθεια είτε από ακράτεια έπειξης. Σε γενικές γραμμές οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται σε περιστατικά ακράτειας από προσπάθεια είτε από ακράτεια μεικτού τύπου.

Αντίθετα από την κοινή αντίληψη, η ακράτεια δεν είναι πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, με το 30% των νέων και το 40% των γυναικών μέσης ηλικίας να αναφέρουν τακτικά περιστατικά ακράτειας. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον φυσιολογικό τοκετό, την εμμηνόπαυση και την παχυσαρκία.

Το National Institute for Health Research του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε την παραπάνω έρευνα για να απαντηθεί οριστικά το ερώτημα σχετικά με την χρησιμότητα των συσκευών βιοανάδρασης στις πάσχουσες από ακράτεια. Συμμετείχαν γυναίκες από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και οργανώθηκε από τα πανεπιστήμια του Stirling, του Aberdeen, του Exeter και του Otago Νέας Ζηλανδίας, όπως επίσης και τα τοπικά συστήματα υγείας της περιοχής Ευρύτερης Γλασκώβης, του Clyde, του Ayshire και του Arran.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.