COVID-19 και η αρνητική επίδραση του στους ασθενείς με καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος

Προκαταρκτικά ευρήματα που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδικτυακό συμπόσιο “2021 Genitourinary Cancers Symposium” δείχνουν ότι η πανδημία που αυτή την στιγμή μαστίζει την ανθρωπότητα έχει σαφή αρνητική επίδραση στους ασθενείς με νεοπλασίες του ουρογεννητικού συστήματος.

Σαν άμεση απόρροια της πανδημίας, το 17,2% των ασθενών αναφέρουν καθυστέρηση ή αποφυγή στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, το 12% αναφέρει ότι αποφεύγει να μεταβεί στο φαρμακείο για να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα, και το 11,8% ότι έχασε τουλάχιστον μια δόση φαρμακευτικής αγωγής εξαιτίας της πανδημίας. Επιπροσθέτως το 26% ανέφερε ότι η πανδημία SARS-CoV-2 οδήγησε σε σημαντική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.

H Δρ. Hala Borno, επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στον τομέα της Ογκολογικής Ουρολογίας αναφέρει ότι το ¼ των αυμμετεχόντων πιστεύει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την πορεία της θεραπείας τους για τον καρκίνο, το 26% ανησυχεί ότι η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα χειρότερη φροντίδα του καρκίνου και το 64,5% αναφέρει ότι φοβάται να νοσηλευτεί αυτή την περίοδο.

Στην έρευνα της Δρ. Borno συμμετέχουν 93 ασθενείς: 64 με καρκίνο του προστάτη, 20 με καρκίνο των νεφρών και 14 με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Εκ του συνόλου των ασθενών, τα ¾ ανέφεραν μεταστατική νόσο.

Σχετικά με τις αλλαγές που έχουν διαπιστώσει από τους θεράποντες ιατρούς τους, το 61% των ασθενών είπε ότι πλέον παρακολουθούνται εξ αποστάσεως (τηλέφωνο – internet) και το 13% ότι οι γιατροί τους μείωσαν την συχνότητα των επισκέψεων των ασθενών στα νοσοκομεία.

H Δρ. Borno σημειώνει στο Renal & Urology News: «Η τρέχουσα πανδημία της λοίμωξης COVID-19 έχει επηρεάσει όλες τις διαστάσεις της αντιμετώπισης του καρκίνου και αναγκάζει εμάς τους γιατρούς να επανεξετάσουμε τα “βάρη” που βάζουμε στους ασθενείς μας, τόσο σα μέρος της συμβατικής θεραπείας, όσο και στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών για τις θεραπείες της νόσου. Έχουμε δει μια δραματική αύξηση της χρήσης της τηλε-ιατρικής, κάτι που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για πολλούς. Παρόλα αυτά, πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά μήπως αυτή η αλλαγή ανοίγει την ψαλίδα σε βάρος των πλέον ευάλωτων ασθενών μας». 

Η έρευνα συνεχίζεται με προσπάθειες το δείγμα να γίνει όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό, με την συμμετοχή φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων για να αξιολογηθεί η επίδραση της πανδημίας σε έναν ευρύ πληθυσμό ασθενών.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.