ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης απαντάται συχνότερα στους άνδρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πλήττει και τις γυναίκες

Η θέση της ουροδόχου κύστης στο σώμα μας.

Σύνοψη

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένα από τους πιο συνηθισμένους, προσβάλλοντας περίπου 68.000 ενήλικες κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. και συναντάται συχνότερα σε άνδρες. Συνήθως επηρεάζει μεγαλύτερες ηλικίες αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.

Συνήθως ξεκινά στα κύτταρα του ουροθηλίου που βρίσκονται στο εσωτερικό της κύστης και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τμήματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Περίπου 7 στους 10 καρκίνους της ουροδόχου κύστης διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο, όταν ο καρκίνος είναι ακόμα αντιμετωπίσιμος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιθανό να επανεμφανιστεί και γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς παρακολουθούνται τακτικά για μια περίοδο ετών ούτως ώστε να διασφαλιστεί ο έγκαιρος εντοπισμός μιας πιθανής επανεμφάνισης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αιματουρία
  • Επίπονη ούρηση
  • Πόνο στην πύελο

 

Αν έχετε αιματουρία, τα ούρα σας μπορεί να φαίνονται κόκκινα, ροζ ή καφέ. Μπορεί όμως να μην διαπιστώσετε αλλαγή στο χρώμα των ούρων και η αιμορραγία να διαπιστωθεί μετά από εργαστηριακές εξετάσεις.

Τα παρακάτω συμπτώματα δεν είναι συνήθη αλλά είναι πιθανά:

  • Πόνοι στην πλάτη
  • Συχνή ούρηση

 

Τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης

  • Ουροθηλιακό καρκίνωμα: Το ουροθηλιακό καρκίνωμα αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
  • Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων: σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή της κύστης π.χ. από κάποια μόλυνση ή από μακροχρόνια χρήση καθετήρα. Πιο συχνά συναντάται στις περιοχές που η παρασιτική λοίμωξη σχιστοσωμίαση αποτελεί κοινή αιτία λοιμώξεων της κύστης.
  • Αδενοκαρκίνωμα: Συναντάται στα κύτταρα του βλεννογόνου της κύστης.

Ένας όγκος της ουροδόχου κύστης μπορεί να αποτελείται από διαφορετικού τύπου καρκινικά κύτταρα.

Παράγοντες κινδύνου

  • Το κάπνισμα κάθε είδους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας, συσσωρεύοντας επικίνδυνα χημικά στα ούρα. Όταν καπνίζετε το σώμα σας επεξεργάζεται τις ουσίες που περιέχει ο καπνός και κάποιες από αυτές τις εκκρίνει στα ούρα. Αυτές οι επιβλαβείς χημικές ενώσεις δυνητικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
  • Ο καρκίνος της κύστης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι αρκετά σπάνιος σε ανθρώπους νεότερους των 40 ετών.
  • Έχει διαπιστωθεί μέσω ερευνών ότι οι λευκοί προσβάλλονται με μεγαλύτερη συχνότητα από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης απ’ ότι οι υπόλοιπες φυλές.
  • Το φύλο δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο καθώς οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες.
  • Οι νεφροί παίζουν ζωτικό ρόλο στο φιλτράρισμα επικίνδυνων χημικών ουσιών από το αίμα σας και την απομάκρυνσή τους μέσω της κύστης σας. Συνεπώς έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι τα επαγγέλματα που εκτίθενται για μακρό χρονικό διάστημα σε τέτοιες ουσίες, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
  • Είναι αρκετά σπάνιο να παρατηρείται κληρονομικότητα του καρκίνου της κύστης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει εντοπιστεί σε κάποιες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν στο παρελθόν πάσχατε από καρκίνο της κύστης, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσετε ξανά.

Επέμβαση ριζικής κυστεκτομής

Αντιμετώπιση

Οι επιλογές αντιμετώπισης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως τον τύπο καρκίνου, το στάδιο και τον βαθμό διαφοροποίησης που συνεξετάζονται μαζί με την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου
  • Ενδοκυστική χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση όγκων που δεν έχουν διηθήσει το μυικό τοίχωμα αλλά παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης η εξέλιξης σε ανώτερο στάδιο.
  • Δημιουργία νέας ουροδόχου κύστης, όταν έχει υπάρξει ολική κυστεκτομή.
  • Συστημική χημειοθεραπεία, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες ίασης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κυστεκτομή ή σαν θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς που δεν είναι δυνατό να χειρουργηθούν.
  • Ακτινοθεραπεία για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων όπου το χειρουργείο δεν συνίσταται.
  • Ανοσοθεραπεία για την συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων είτε μέσα στην κύστη, είτε σε ολόκληρο το σώμα.

Πολλές φορές οι ανωτέρω θεραπευτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

Χειρουργική επέμβαση

  • Διουρηθρική αφαίρεση καρκίνου κύστης (TURBT): Διαδικασία που ακολουθείται για την αφαίρεση όγκων περιορισμένων στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης και που δεν έχουν διηθήσει το μυικό τοίχωμα. Ο χειρουργός προσαρμόζει εξάρτημα στο κυστεοσκόπιο το οποίο διέρχεται μέσω της ουρήθρας και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα μέσω ηλεκτρισμού.

Η ΤURBT διενεργείται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται μέσω της ουρήθρας, συνεπώς δεν υπάρχουν τομές.

Σαν μέρος της TURBT ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει και ενδοκυστική χημειοθεραπεία με σκοπό να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την εκ νέου ογκογένεση.

  • Κυστεκτομή: Είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται όλη ή μέρος της κύστης. Στη μερική κυστεκτομή ο χειρουργός θα αφαιρέσει μόνο το τμήμα της κύστης που περιλαμβάνει έναν όγκο. Η μερική κυστεκτομή αποτελεί επιλογή μόνο αν ο καρκίνος είναι περιορισμένος σε ένα τμήμα της κύστης το οποίο μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργικότητά της.

Κατά την ριζική κυστεκτομή αφαιρείται ολόκληρη η κύστη, τμήμα των ουρητήρων και οι περιφερικοί λεμφαδένες. Στους άνδρες κατά κανόνα αφαιρούνται και ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις, στις δε γυναίκες η η ολική κυστεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών και τμήματος του κόλπου.

Η ριζική κυστεκτομή γίνεται μέσω πολλαπλών μικρών τομών χρησιμοποιώντας ρομποτική χειρουργική.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική κυστεκτομή

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.