ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Η λιθίαση του ουροποιητικού μπορεί να είναι μια πολύ επίπονη πάθηση και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού συστήματος.

Η λιθίαση, ιδιαίτερα των νεφρών, μπορεί να προκαλέσει οξύτατους πόνους στους πάσχοντες

Σύνοψη

Η νεφρολιθίαση (πέτρες στους νεφρούς) είναι μια πάθηση κατά την οποία συγκεντρώνονται εναποθέσεις αλάτων και ανόργανων συστατικών στους νεφρούς.

Η δίαιτα, η παχυσαρκία, κάποιες παθήσεις και συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικές αγωγές είναι μεταξύ των πολλών αιτίων του σχηματισμού λίθων στους νεφρούς. Οι λίθοι αυτοί μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού σας συστήματος, από τα νεφρά μέχρι την κύστη. Συχνά οι λίθοι σχηματίζονται όταν τα ούρα συγκεντρώνονται, επιτρέποντας στα ανόργανα συστατικά να κρυσταλλοποιηθούν και να συγκολληθούν.

Συμπτώματα

Ένας λίθος του νεφρού συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να μετακινηθεί εντός του νεφρού ή να περάσει στους ουρητήρες –τους «σωλήνες» που συνδέουν τους νεφρούς με την κύστη σας. Εάν ο λίθος προκαλέσει απόφραξη στον ουρητήρα μπορεί να παρεμποδίσει σημαντικά την ροή των ούρων και να προξενήσει διάταση στο νεφρό και σπασμό στους ουρητήρες, μια κατάσταση πάρα πολύ επίπονη (κωλικός νεφρού). Σε αυτή την φάση μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Έντονο, οξύ πόνο στα πλάγια και χαμηλά στην πλάτη, κάτω από τα πλευρά.
 • Πόνος που αντανακλά χαμηλά στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα.
 • Πόνος που επανέρχεται κατά κύματα και παρουσιάζει διακυμάνσεις στην ένταση.
 • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

 

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα
 • Ούρα θολά με έντονα δυσάρεστη οσμή
 • Συνεχή ανάγκη για ούρηση, συχνότερη ούρηση ή ούρηση μικρών ποσοτήτων.
 • Ναυτία και έμετο.
 • Πυρετός και ρίγη σε περίπτωση μόλυνσης.

Ο πόνος που προκαλείται από έναν λίθο μπορεί να αλλάζει, για παράδειγμα μπορεί να αλλάζει η έντασή του ή εστία του καθώς ο λίθος μετακινείται μέσα στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των λίθων και την αιτία τους.

Μικροί λίθοι με ελάχιστα συμπτώματα

Οι περισσότεροι μικροί λίθοι δεν απαιτούν επεμβατική αντιμετώπιση. Μπορεί να είστε σε θέση να αποβάλλετε δια της ούρησης ένα μικρό λίθο:

 • Πίνοντας νερό: 2 – 3,5 λίτρα νερό ημερησίως θα διατηρήσουν τα ούρα σας αραιά και μπορούν να αποτρέψουν την δημιουργία λίθων. Πίνετε αρκετά υγρά (κατά προτίμηση νερό) μέχρι τα ούρα σας να είναι διάφανα ή σχεδόν διάφανα, εκτός αν ο γιατρός σας έχει συστήσει διαφορετικά.
 • Λήψη αναλγητικών: Η αποβολή ενός λίθου μπορεί να προκαλέσει πόνο. Για να καταπραϋνετε τον ήπιο πόνο μπορεί να σας χορηγηθεί κάποιο αναλγητικό όπως η ιβουπροφένη.
 • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής: Ο θεράπων ουρολόγος μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή, συνήθως έναν άλφα αποκλειστή, για να βοηθήσει τους μύες του ουρητήρα να χαλαρώσουν και να σας διευκολύνει στην αποβολή του λίθου γρηγορότερα και με λιγότερο πόνο. Παραδείγματα άλφα αποκλειστών είναι η ταμσουλοσίνη, και ο συνδυασμός δουταστερίδης και ταμσουλοσίνης.

Εξωσωματική λιθοτριψία με χρήση παλμών ηχητικών κυμάτων υψηλής ενέργειας

Μεγάλοι λίθοι με έντονη συμπτωματολογία

Σε νεφρόλιθους που είναι πολύ μεγάλοι για να αποβληθούν με την ούρηση ή προκαλούν αιμορραγία, ζημιά στους νεφρούς ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, μπορεί να απαιτηθεί πιο δυναμική αντιμετώπιση. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Λιθοτριψία με χρήση ηχητικών κυμάτων: Για συγκεκριμένους τύπους νεφρόλιθων –ανάλογα με την τοποθεσία τους και το μέγεθος- ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που λέγεται εξωσωματική λιθοτριψία κρουστικών κυμάτων (ESWL).
 • Χειρουργική επέμβαση: Η επέμβαση για την αφαίρεση πολύ μεγάλων νεφρόλιθων >2 εκ. ονομάζεται διαδερμική νεφρολιθοτομή μέσω μιας μικρής τομής στην πλάτη σας.

Για την επέμβαση αυτή θα χρειαστεί να λάβετε γενική αναισθησία και ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε για 1- 2 μέρες. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει αυτή την επέμβαση αν η λιθοτριψία δεν ήταν αποτελεσματική.

ΑΠΑΛΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ!

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.