ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον ανδρικό πληθυσμό.

Χρήστος Φλιάτουρας, MD, PhD, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής Ουρολογικού Ινστιτούτου

Σύνοψη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους των ανδρών. Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη μεγαλώνει αργά και αρχικά είναι περιορισμένος στον προστάτη αδένα όπου μπορεί να μην προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Παρόλα αυτά ενώ κάποιοι τύποι προστατικού καρκίνου μεγαλώνουν αργά και μπορεί να χρειαστούν ελάχιστη ή και καθόλου θεραπευτική παρέμβαση, άλλοι τύποι είναι επιθετικοί και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.

Ο καρκίνος του προστάτη που εντοπίζεται εγκαίρως –όταν είναι ακόμα περιορισμένος στον προστάτη- έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην δώσει συμπτώματα κατά τα αρχικά του στάδια.

Όγκοι μεταγενέστερων σταδίων μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

 • Προβλήματα στην ούρηση
 • Μειωμένη ροή των ούρων
 • Αιμοσπερμία
 • Αίσθημα βάρους στην πύελο
 • Πόνοι στα οστά
 • Στυτική δυσλειτουργία

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να προσβληθείτε από καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μεγαλώνει με την ηλικία.
 • Φυλή: Για λόγους που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, οι μαύροι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από ότι οι άνδρες άλλων φυλών. Επίσης στους μαύρους άνδρες είναι πιθανότερο ο καρκίνος να είναι επιθετικός ή προχωρημένου σταδίου.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Αν οι άνδρες της οικογένειάς σας είχαν παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, μπορεί να κινδυνεύετε περισσότερο. Επίσης αν έχετε οικογενειακό ιστορικό γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού(BRCA1 ή BRCA2) ή οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης πολλών όγκων του μαστού, μπορεί να κινδυνεύετε περισσότερο από καρκίνο του προστάτη.
 • Παχυσαρκία: Οι παχύσαρκοι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη είναι πιθανότερο να έχουν καρκίνο προχωρημένου σταδίου που είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ταχύτητα ανάπτυξής του, τον βαθμό επέκτασής του και την συνολική υγεία σας όπως επίσης και την προσεκτική αξιολόγηση του οφέλους και των πιθανών κινδύνων από την θεραπεία.

Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή

Η Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ο προσβληθείς από καρκίνο προστάτης του ασθενή. Η λαπαροσκοπική επέμβαση διαφέρει από την παραδοσιακή ανοιχτή, καθώς απαιτούνται μόνο 5 μικρές τομές για την διενέργειά της, σε αντίθεση με το ανοιχτή επέμβαση που απαιτεί μια μεγάλη και εκτεταμένη τομή. Κατά συνέπεια το κοιλιακό τραύμα είναι πολύ μικρότερο, τα αισθητικά αποτελέσματα σαφώς καλύτερα και ο χρόνος αποθεραπείας είναι τυπικά μικρότερος.

Αν και η επέμβαση διαρκεί περίπου τρεις ώρες, οι ασθενείς νιώθουν πολύ καλύτερα και παρουσιάζουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Επιπλέον, σε αντίθεση με την ανοιχτή επέμβαση που τοποθετείται καθετήρας στον ασθενή για 2 – 3 εβδομάδες, στις περισσότερες λαπαροσκοπικές προστατεκτομές ο καθετήρας αφαιρείται την τρίτη μέρα μετά την επέμβαση.

Ενδεικτικό της διαφοράς είναι το γεγονός ότι κατά το ανοιχτό χειρουργείο η τομή που απαιτείται είναι περίπου 20 εκατοστά ή και μεγαλύτερη. Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκόπηση χρειάζεται μόνο 4 ή 5 μικροσκοπικές τομές, διαμέτρου λιγότερο από 1 εκατοστό η κάθε μια, για την είσοδο των χειρουργικών εργαλείων. Η λαπαροσκοπική προστατεκτομή προσφέρει στον χειρουργό ασύγκριτη ορατότητα της πυέλου, επιτρέποντας έτσι την ακριβή αφαίρεση του προστάτη, με πολύ μικρότερη απώλεια αίματος.

 Η επιστημονική ομάδα του Ουρολογικού Ινστιτούτου έχει μακροχρόνια εμπειρία στην πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών προστατεκτομών και παρακολουθεί συνεχώς τις νέες εξελίξεις της ρομποτικής σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της ιατρικής τεχνολογίας. Επιπλέον πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προστατεκτομής:

 • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (περίπου 2 μέρες) και ταχύτερη επούλωση.
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
 • Ταχύτερη ανάρρωση.
 • Ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα και την εργασία.
 • Μικρότερες τομές και ουλές.

Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

Η Ρομποτική Προστατεκτομή είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί ρομποτικό εξοπλισμό για την αφαίρεση του προστάτη. Η ρομποτική τεχνολογία επιτρέπει στον χειρουργό να επέμβει μέσα από μικρές «εισόδους» αντί για μεγάλες τομές, με αποτέλεσμα μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερες επιπλοκές και μειωμένο χρόνο νοσηλείας. Η ρομποτική χειρουργική συνδυάζει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με κλινική τεχνολογία αιχμής.

Επιπλέον η ρομποτική προστατεκτομή προσφέρει τρισδιάστατη όραση και κατεύθυνση ακριβείας για νευροπροστασία (διατήρηση αγγειονευρωδών δεματίων), απαραίτητη για την διατήρηση της στυτικής λειτουργίας αλλά και της εγκράτειας των ούρων.

Το τρισδιάστατο σύστημα οπτικής μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές και βελτιώνει την ικανότητα του χειρουργού να εντοπίζει και να ελέγχει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την απώλεια αίματος. Μέσω της ρομποτικής τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα για επέμβαση υψηλής ακριβείας καθώς τα ρομποτικά άκρα παραμένουν πάντα σταθερά και οι ρομποτικές κλειδώσεις διευκολύνουν τον χειρισμό των ιστών και την επέμβαση υπό οποιαδήποτε γωνία, σε θέσεις που ένας χειρουργός θα δυσκολευόταν να προσεγγίσει.

Στο Ουρολογικό Ινστιτούτο υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα των Η.Π.Α. της Σουηδίας που θεωρείται η μητέρα της ρομποτικής χειρουργικής, με συνέπεια οι τεχνικές μας να βελτιώνονται συνεχώς και να βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να χρησιμοποιούμε τα πιο εξελιγμένα συστήματα.

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΥΠΟΨΙΑ, ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ. Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΑΣΙΜΟΣ!

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.