Παθήσεις Προστάτη

Πολλοί άνδρες κατά την διάρκεια της ζωής τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον προστάτη, έναν αδένα στενά συνδεδεμένο με την σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και την ποιότητα ζωής.

Γενικές Πληροφορίες

Πολλοί άνδρες κατά την διάρκεια της ζωής τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον προστάτη, έναν αδένα στενά συνδεδεμένο με την σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και την ποιότητα ζωής.

Ο προστάτης αρχίζει να έχει ενεργό ρόλο στη σεξουαλικότητα και στυτική λειτουργία από τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στην εφηβεία και τις πρώτες ερωτικές πράξεις και συνεχίζει να συμβάλλει ή να αποτελεί τροχοπέδη και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι δε παθήσεις του επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα του άνδρα από την επιθυμία για σεξ, τη δυνατότητα διατήρησης μιας καλής στύσης, τη δυνατότητα εκσπερμάτισης και οργασμού μέχρι και τη γονιμότητά του.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό και την θεραπεία παθήσεων του προστάτη, είτε αυτές αφορούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής είτε χειρουργικής επέμβασης. Στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, ειδικά όσον αφορά την προστατεκτομή, προτείνουμε τεχνικές που εξασφαλίζουν την επιτυχία της επέμβασης, με παράλληλη μείωση πιθανών στυτικών δυσλειτουργιών.

Αιτίες Παθήσεων Προστάτη

Από τις πιο συχνές είναι οι λοιμώξεις του προστάτη (προστατίτιδες) που αποτελούν και την πάθηση με τα εντονότερα συμπτώματα για τον άνδρα. Διακρίνονται στην οξεία και στη χρόνια προστατίτιδα. Μια άλλη πάθηση που, αν και εξελίσσεται αργά, επηρεάζει την ποιότητα ζωής του άνδρα και την σεξουαλικότητά του είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Ο όγκος του προστάτη αυξάνεται σταδιακά συμβαδίζοντας με την ηλικία. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο για τον άνδρα στο Δυτικό κόσμο και δυστυχώς την πρώτη αιτία θανάτου για τον ανδρικό πληθυσμό. Πρόκειται για ένα ύπουλο νόσημα, το οποίο είναι δυνατό να παραμένει χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια μέχρις ότου, δυστυχώς, εμφανιστεί σε προχωρημένο στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωσή του, όμως, μπορεί να αποτελέσει σωτήρια παρέμβαση και να οδηγήσει τον ασθενή ακόμα και σε πλήρη ίαση.

Διάγνωση Παθήσεων Προστάτη

Οι παθήσεις του προστάτη αφορούν όλο τον ανδρικό πληθυσμό και η διάγνωσή και θεραπεία τους, ανατρέπει υποθέσεις και δεδομένα θέτοντας καινούργια όρια στησεξουαλική ζωή του άνδρα. Ο προστάτης δεν πρέπει να αγνοείται και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ανεξάρτητο όργανο. Ανήκει στο ουροποιογεννητικό σύστημα και όταν νοσεί επηρεάζει τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και την ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο της πρόληψης ο πλήρης ανδρολογικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος και σε μερικές περιπτώσεις επιβεβλημένος. Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για έναν πλήρη έλεγχο του προστάτου, (βιοχημικά και ουρο δυναμικά) για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αλλά και για τις καλοήθεις παθήσεις του.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει:
• Διορθική Υπερηχογραφία του Προστάτου με Κατευθυνόμενη Βιοψία
• Έλεγχος υπολοίπου ούρων
• Έλεγχος PSA (προστατικού αντιγόνου)
• Μέτρηση μεγέθους του Προστατικού Αδένα

Θεραπεία Παθήσεων Προστάτη

Ανάλογα με την πάθηση του προστάτη, όπως αυτή θα εντοπιστεί από το διαγνωστικό έλεγχο, εφαρμόζεται και η κατάλληλη, ανά περίπτωση θεραπεία. Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό και θεραπεία παθήσεων του προστάτη είτε αυτές αφορούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής είτε χειρουργικής επέμβασης. Στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, ειδικά όσον αφορά την προστατεκτομή, το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, προτείνει τεχνικές που εξασφαλίζουν την επιτυχία της επέμβασης, με παράλληλη μείωση του ποσοστού πιθανών στυτικών δυσλειτουργιών.
Πιο αναλυτικά:

Λαπαροσκοπική προστατεκτομή

Η χρήση μεγέθυνσης από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται διευκολύνει τον χειρουργό κατά την επέμβαση και του δίνει ένα μεγάλο όπλο στην διατήρηση των νεύρων και αγγείων που είναι απαραίτητα για την καλύτερη στυτική λειτουργία και μικρότερη συχνότητα ακράτειας μετεγχειρητικά.

Ρομποτική προστατεκτομή

Ακόμη πιο βελτιωμένη χειρουργική τεχνική, η οποία με τη βοήθεια των ρομποτικών βραχιόνων, ο χειρουργός κάνει πιο λεπτομερείς κινήσεις με αποτέλεσμα τα σαφώς μικρότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας και ακράτειας.

Laser

Οι εφαρμογές Laser επιτρέπουν τη σωστή και ολοκληρωτική εξάχνωση του αδενώματος του προστάτη με μικρή παραμονή καθετήρα μετεγχειρητικά, αλλά και του ασθενούς σε νοσοκομείο. Η στυτική λειτουργία προφυλάσσεται καλύτερα και δεν διαφέρει με αυτήν που υπήρχε προεγχειρητικά και παράλληλα η εκσπερμάτιση μπορεί να διατηρηθεί.

Ψυχολογικός Παράγοντας

Ο καρκίνος του προστάτη και οι θεραπείες του αντανακλούν και στη σεξουαλικότητα. Κάθε άνδρας είναι διαφορετικός αλλά τόσο η συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση μια τέτοιας διάγνωσης όσο και οι σωματικές απαιτήσεις της θεραπείας επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, διαθέτει άριστα εκπαιδευμένους ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές οι οποίοι βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια από τη διάγνωση έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας δίπλα στον άνδρα για να τον υποστηρίξουν και να τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της θεραπείας, με στόχο να επανακτήσει τη σεξουαλική του αυτοπεποίθηση.

Σημειώνεται ότι τόσο η φαρμακευτική θεραπεία όσο και οι χειρουργικές θεραπείες του καρκίνου του προστάτη οδηγούν σε υπογονιμότητα. Είναι φρόνιμο πριν από την έναρξή τους ο άνδρας, ανάλογα με την ηλικία του και τις προσωπικές του πεποιθήσεις, να φυλάξει σπέρμα σε τράπεζα σπέρματος για μελλοντική χρήση. Η προστατεκτομή ΔΕΝ είναι το τέλος της σεξουαλικής ζωής! Στις περιπτώσεις που η ολική προστατεκτομή συνοδευτεί με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας που δεν δύναται να αντιμετωπιστούν φαρκακευτικά, το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, έρχεται να δώσει ΜΟΝΙΜΗ λύση και να επιστρέψει στον άνδρα τη σεξουαλικότητα του.

Μία απλή επέμβαση διάρκειας 30’, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας και αλλάζει ολο­κληρωτικά την ερωτική ζωή του άνδρα αλλά και της συντρόφου του. Πρόκειται για την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Μοναδικά πλεονεκτήματα πεϊκής πρόθεσης Οι πεϊκές προθέσεις μεταβλητής σκληρό­τητας τελευταίου τύπου είναι αποτέλεσμα προηγμένης ιατρικής και μηχανικής τεχνο­λογίας και έχουν βοηθήσει περισσότερους από 300.000 άνδρες σ’ όλο τον κόσμο.

Τα οφέλη της μεθόδου είναι μοναδικά: 

  • Μόνιμη λύση Αυθόρμητη σεξουαλική επαφή 
  • Άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα (δυνατότητα στύσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για όσο διάστημα επιθυμεί ο χρήστης 
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (η πρόθεση δεν γίνεται αντιληπτή είτε το πέος είναι σε στύση είτε σε χαλάρωση) 
  • Η εκσπερμάτιση και ο οργασμός γίνονται φυσιολογικά. 

Στις περιπτώσεις που η ολική προστατεκτομή συνοδεύεται με προβλήματα ακράτειας, το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, προχωρά στην εφαρμογή χειρουργικής μεθόδου που αντιμετωπίζει άμεσα και οριστικά και αυτό το θέμα.

Επεμβάσεις για τη θεραπεία του προστάτη
konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.