Ανδρική Υπογονιμότητα
Η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με τη χαμηλή παραγωγή σπερματοζωαρίων, με την ακινησία, ή την αστοχία τους, καθώς και με τα εμπόδια που αποτρέπουν την έξοδο του σπέρματος.
- Οι Πληροφορίες ενημερώθηκαν στις: 09/10/2019
Σχεδόν το 15% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συλλάβουν, ακόμα κι εάν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο, ή περισσότερο. Στα μισά περίπου από τα ζευγάρια αυτά, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα.
Η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με τη χαμηλή παραγωγή σπερματοζωαρίων, με την ακινησία, ή την αστοχία τους, καθώς και με τα εμπόδια που αποτρέπουν την έξοδο του σπέρματος. Ασθένειες, τραυματισμοί, χρόνια προβλήματα υγείας, επιλογές του τρόπου ζωής, και άλλοι παράγοντες μπορούν να εμπλακούν στην αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.
Οι ειδικοί γονιμότητας των κέντρων μας παρέχουν μια ολιστική προσέγγιση στην αναγνώριση και τη θεραπεία των διαταραχών της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας.
Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε εκπροσωπούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του DNA και της μικροχειρουργικής. Μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει λύση στο 95% των αρρένων ασθενών μας.
Υπάρχει λύση!
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, από την αρχή της λειτουργίας του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνολική προσέγγιση των προβλημάτων ανδρικής γονιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί που στελεχώνουν το Ινστιτούτο, αφορούν διάφορες ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία του άνδρα..
Συχνές Ερωτήσεις για την Ανδρική Υπογονιμότητα
Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να τεκνοποιήσει, έρχεται συχνά η στιγμή που εκφράζονται απορίες αναφορικά με τη γονιμότητα και τη σύλληψη. Πιο κάτω καταγράφονται 8 πολύ συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ανδρική γονιμότητα , καθώς και οι απαντήσεις των ειδικών.
Ποιες είναι οι πιθανότητες του ζευγαριού να συλλάβει;
Η πιθανότητα ενός ζευγαριού, χωρίς διαγνωσμένα προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία των δύο συντρόφων, να συλλάβει είναι 20-37% μέσα στους τρεις πρώτους μήνες, 75% μέσα στους πρώτους έξι μήνες και 90% μέσα στον πρώτο χρόνο προσπαθειών. Από τα ζευγάρια που δεν κατάφεραν να συλλάβουν μέσα στον πρώτο χρόνο, το 50% θα το καταφέρει μέσα στο δεύτερο. Τα ζευγάρια που δεν καταφέρνουν να συλλάβoυν πρέπει να επισκεφτούν ένα ειδικό γονιμότητας. Περίπου το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε παράγοντα σχετικό με την ανδρική αναπαραγωγική υγεία, ενώ το 30% οφείλεται σε παράγοντες σχετικούς με την αναπαραγωγική υγεία και των δύο συντρόφων.
Πως εκτιμάται η ανδρική γονιμότητα;
Καταρχάς ο ιατρός θα πάρει το ιατρικό ιστορικό του άνδρα και θα προχωρήσει σε μια φυσική εξέταση. Στη συνέχεια ο άνδρας θα συλλέξει το σπέρμα που θα εξαχθεί από αυνανισμό σε ένα αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο θα εξεταστεί ως προς τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων που περιέχει. Εάν βρεθεί κάποια ανωμαλία στα αποτελέσματα θα γίνουν περεταίρω εξετάσεις. Μία ασθένεια, ή ακόμα και η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να διαταράξουν το προϊόν της εκσπερμάτισης κατά την ημέρα της εξέτασης
Πόσο συχνά θα πρέπει ένα ζευγάρι να έχει σεξουαλική επαφή προκειμένου να συλλάβει;
Οι μεγάλες περίοδοι αποχής από το σεξ όχι μόνο δε δυναμώνουν το σπέρμα σύμφωνα με μια κοινή πεποίθηση, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνουν την ποιότητα του. Τα ζευγάρια λοιπόν, που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν είναι σημαντικό να έρχονται σε σεξουαλική επαφή 2 με 3 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου. Οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται εάν η συνουσία λαμβάνει χώρα καθημερινά, ή κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, ενώ παράλληλα η κύηση είναι πιο πιθανή εάν ένα ζευγάρι έρθει σε επαφή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα έξι ημερών που λήγει την ημέρα που απελευθερώνεται το ωάριο.
Υπάρχουν σεξουαλικές πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης;
Τα σπερματοζωάρια που απελευθερώνονται κατά την εκσπερμάτιση, φτάνουν στις σάλπιγγες μέσα σε λίγα λεπτά ανεξαρτήτως της σεξουαλικής στάσης. Επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι ο οργασμός, ή η παρατεταμένη ανάπαυση μετά τη συνουσία αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης. Κάποια λιπαντικά προϊόντα του εμπορίου, καθώς και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση του κόλπου, όπως είναι το ελαιόλαδο, η βαζελίνη και το σίελο, θα πρέπει να αποφεύγονται για την περίοδο που το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή, για αυτό είναι καλό να απευθυνθεί το ζευγάρι στο ιατρό του.
Η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα;
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί ξεκάθαρα με τη διαταραγμένη παραγωγή σπέρματος. Οι υπέρβαροι άνδρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο απώλειας βάρους. Τα αντιοξειδωτικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι βιταμίνες Ε και C, οι οποίες βρίσκονται στα περισσότερα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, έχει βρεθεί πως αυξάνουν ελαφρώς τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστούν επίσης, μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.
Ποια είναι η επίδραση του καπνίσματος και της χρήσης ουσιών;
Το κάπνισμα σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα σπέρματος και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό οι καπνιστές που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να το διακόψουν. Παράλληλα, η χρήση ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών και της μαριχουάνας, σχετίζεται με διαταραγμένη λειτουργία των σπερματοζωαρίων και θα πρέπει επίσης να διακόπτεται.
Ποια εσώρουχα είναι προτιμότερα;
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα στενά εσώρουχα μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή του όσχεου και να προκαλέσουν έκπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Η επιλογή ενός πιο άνετου εσώρουχου, τύπου boxer, είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Έτσι κι αλλιώς, η αποφυγή οποιασδήποτε κατάστασης μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του όσχεου είναι πιθανό να βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Παράλληλα, ο υψηλός πυρετός , οι χρόνιες ασθένειες και η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα παραγωγής σπέρματος. Εάν συντρέχει κάποια τέτοια κατάσταση είναι σημαντικό ο άνδρας να ρωτήσει το ιατρό του, σχετικά με το εάν και κατά πόσο έχει επηρεάσει την αναπαραγωγική του ικανότητα.
Πως μπορεί κανείς να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης με φυσικό τρόπο;
Όπως για την προαγωγή της γενικής υγείας, έτσι και για την προαγωγή της αναπαραγωγικής υγείας, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, καθώς και η επιλογή μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πιθανό να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος. Επίσης η μείωση του στρες και η ρύθμιση των χρόνιων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα του άνδρα να γονιμοποιήσει τη σύντροφό του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής θα χρειαστεί σχεδόν τρεις μήνες για να έχει καλά αποτελέσματα στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Τα ζευγάρια με γνωστές χρόνιες ιατρικές καταστάσεις είναι καλό να συμβουλευτούν έναν ειδικό, έτσι ώστε να ενισχύσουν τη γενική τους υγεία πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια τους για τεκνοποίηση.
Θες να λύσεις τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζεις;
Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
Η ανδρική γονιμότητα και τα αντιοξειδωτικά
Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 30 μελέτες, αναδεικνύει το βοηθητικό ρόλο των αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε, στους άνδρες που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε υπογόνιμους άνδρες, σε αυτούς δηλαδή που ήταν λιγότερο γόνιμοι σε σχέση με το μέσο όρο, αλλά ωστόσο ικανοί να τεκνοποιήσουν.
Η υπογονιμότητα επηρεάζει έναν στους 20 άνδρες και ευθύνεται για τις μισές συλλήψεις οι οποίες άργησαν να πραγματοποιηθούν. Εκτιμάται ότι το 80% των περιπτώσεων περίπου, οφείλεται στην επίδραση του οξειδωτικού στρες στον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.
Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν κάποια μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι παραπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού, καταστρέφουν το DNA και την λειτουργική ικανότητα των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά , συμπεριλαμβανομένων και κάποιων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Είναι δυνατόν λοιπόν η συστηματική κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών να αυξήσει την πιθανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει.
Στα πλαίσια της ανασκόπησης εξετάστηκαν 3000 ζευγάρια που λάμβαναν κάποια θεραπεία υπογονιμότητας όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση και η σπερματέγχυση. Όλες οι μελέτες εξέταζαν το ρόλο ενός ή περισσότερων αντιοξειδωτικών στην έκβαση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Με βάση την επίτευξη 96 κυήσεων σε 964 ζευγάρια που συμμετείχαν σε 15 μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν πως η λήψη αντιοξειδωτικών από τους άνδρες που βρίσκονται σε θεραπεία υπογονιμότητας, τετραπλασιάζει την πιθανότητα σύλληψης. Παράλληλα η λήψη αντιοξειδωτικών βρέθηκε να πενταπλασιάζει την πιθανότητα γέννησης ενός ζωντανού παιδιού.
Επειδή όμως υπήρχε και μελέτη που δεν βρήκε βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος μετά την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, οι ερευνητές είναι προσεκτικοί στην ερμηνεία και τη γενίκευση των αποτελεσμάτων και τονίζουν την αναγκαιότητα πραγματοποίησης νέων μελετών. Άλλωστε ένα σημαντικό μειονέκτημα της ανασκόπησης είναι η ετερογένεια των μελετών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή, ως προς τον τύπο και τον αριθμό των αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά δεν αποτελούν τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Ακόμα κι αν συγκεκριμένα σκευάσματα αποδειχτούν αποτελεσματικά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα καθορίσει ποια ζευγάρια μπορούν να επωφεληθούν από τα σκευάσματα αυτά. Οι ερευνητές άλλωστε τονίζουν πως τις ουσίες αυτές μπορεί να τις λάβει κανείς και με την κατανάλωση τροφών όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα cranberries, οι ντομάτες και το τυρί mozzarella.
Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών σκευασμάτων δεν μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, απλά ακόμα δεν είναι γνωστό ποιες ουσίες είναι ευεργετικές και σε ποια δοσολογία.
Υπάρχει λύση!
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, από την αρχή της λειτουργίας του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνολική προσέγγιση των προβλημάτων ανδρικής γονιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί που στελεχώνουν το Ινστιτούτο, αφορούν διάφορες ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία του άνδρα..
Η επίδραση του αλουμινίου στην ανδρική γονιμότητα
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η έκθεση του ανθρώπου στο αλουμίνιο συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ανδρικής γονιμότητας.
Με τη βοήθεια των τεχνικών της μικροσκοπίας φθορισμού, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του αλουμινίου στο σπέρμα και μάλιστα να την εντοπίσουν μέσα σε κάθε ένα σπερματοζωάριο ξεχωριστά. Στη συνέχεια, μέτρησαν τα επίπεδα αλουμινίου στο σπέρμα 62 δωρητών σε μια κλινική της Γαλλίας. Βρέθηκε μάλιστα ότι όσο πιο υψηλή ήταν η συγκέντρωση του αλουμινίου στο σπέρμα, τόσο χαμηλότερη ήταν η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια σημαντική μείωση στην ανδρική γονιμότητα στο δυτικό πολιτισμό. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα με περιβαλλοντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ενδοκρινικοί διαταράκτες.
Η έκθεση του ανθρώπου στο αλουμίνιο έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα που έχει παρατηρηθεί η αύξηση στην ανδρική υπογονιμότητα. Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τη σημαντική μόλυνση του ανδρικού σπέρματος από το αλουμίνιο και το αναδεικνύει ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλει στην αλλαγή της αναπαραγωγικής υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των επιπέδων αλουμινίου που βρέθηκε στο σπέρμα των 62 συμμετεχόντων ήταν 339 ppb, μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή. Σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες η τιμή ξεπερνά τα 500 ppb. Το βασικό εύρημα της μελέτης, βέβαια, ήταν η στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση που βρέθηκε ανάμεσα στα επίπεδα αλουμινίου του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του αλουμινίου, τόσο χαμηλότερος ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Reproductive Toxicology.
Θες να λύσεις τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζεις;
Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
Διαβήτης και υπογονιμότητα
Συνήθως οι άνδρες με διαβήτη είναι ενημερωμένοι για επιπλοκές όπως η καρδιακή ισχαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, η κακή κυκλοφορία γενικά, η κακή όραση, οι νευρολογικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν ενημέρωση για την πιθανότητα να δυσκολευτούν στην πατρότητα.
Οι διαβητικοί άνδρες εκτός από τη σεξουαλική κόπωση, ιδιαίτερα αν έχουν αρρύθμιστο διαβήτη, μπορούν να παρουσιάσουν και ένα δυσάρεστο σύνδρομο που καταργεί τη φανερή εκσπερμάτιση (δεν βλέπουν σπέρμα στον οργασμό).
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση, δηλαδή το σπέρμα πάει προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη και αναμειγνύεται με τα ούρα.
Είναι σημαντικό οι άνδρες να γνωρίζουν πως το σπέρμα αυτό μπορεί να γίνει γόνιμο με κατάλληλη επεξεργασία και να επιτευχθεί εξωσωματική γονιμοποίηση στις ειδικές μονάδες υποβοηθούμενης γονιμότητας, που στη χώρα μας είναι αρκετές και αξιόπιστες.
Άρα, ο άνδρας που θα δει να χάνεται το σπέρμα του δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται, αλλά θα πρέπει να κοιτάξει με τους γιατρούς του τις πιθανότητες λύσης, που σήμερα είναι πολλές και σίγουρες.
Η πάθηση αυτή οφείλεται κυρίως στη βλάβη του νευρικού ιστού που αποσυντονίζει τις συσπάσεις και διαστολές του σπερματικού λοφιδίου και της ουρήθρας.