Ήδη διατρέχουμε την Διεθνή Εβδομάδα Ακράτειας (20-26 Ιουνίου 2022) και οι ειδικοί του Ουρολογικού Ινστιτούτου δίνουν απαντήσεις και διαλύουν τις παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από ένα από τα πιο συνηθισμένα αλλά και πιο βασανιστικά προβλήματα υγείας στον κόσμο!
«Δεν υπάρχει θεραπεία για την ακράτεια»
Για την ακρίβεια δεν υπάρχει μια αλλά αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ακράτεια. Αυτές μπορεί να είναι φαρμακευτικές ή μη, προληπτικές ή προστατευτικές, χειρουργικές ή μη επεμβατικές και εφαρμόζονται ανάλογα της βαρύτητας της ακράτειας και του τρόπου ζωής του ασθενή.
«Δεν έχω χρήματα για ακριβά φάρμακα και επεμβάσεις και συνεπώς δε μπορώ να θεραπεύσω την ακράτειά μου»
Κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές αντιμετωπίσεις της ακράτειας είναι εντελώς δωρεάν, όπως:
- Καθημερινή εξάσκηση των μυών του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις αυτές ενδυναμώνουν τους μύες και σας βοηθούν να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά την κύστη σας.
- Οι επισκέψεις στην τουαλέτα σε διαστήματα 3 έως 6 ωρών βοηθούν τον ασθενή να ανακτήσει τον έλεγχο της κύστης του.
- Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην άμβλυνση των συμπτωμάτων.
Πολλές φορές η αντιμετώπιση της ακράτειας βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων! Η πάθηση επιβαρύνεται από την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοολούχων καθώς περιέχουν διουρητικές ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή ούρων. Η αντικατάσταση των παραπάνω με νερό βοηθά την κύστη και το πορτοφόλι!
«Μπορώ να ελέγξω την ακράτεια μου περιορίζοντας την πρόσληψη υγρών»
Αντιθέτως! Η ακράτεια επιδεινώνεται από τον περιορισμό στην πρόσληψη υγρών. Η χαμηλή πρόσληψη υγρών προκαλεί ερεθισμό της κύστης, περιπλέκοντας έτσι τα πράγματα περισσότερο. Επιπλέον η μειωμένη κατανάλωση υγρών μειώνει την χωρητικότητα της κύστης, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σημασία έχει το είδος των υγρών που καταναλώνονται. Η καφεΐνη, το αλκοόλ και οι όξινοι φρουτοχυμοί μπορούν να ερεθίσουν τα τοιχώματα της κύστης, δυσκολεύοντας την προσπάθεια ελέγχου της. Σαν γενικό κανόνα, έχετε υπόψη σας ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψής σας σε υγρά πρέπει να αποτελείται από νερό.
«Η ακράτεια δεν είναι απειλητική για την ζωή μου, άρα πρέπει να μάθω να ζω με αυτή»
Αν και όντως η ακράτεια ούρων δεν είναι απειλητική για την ζωή, είναι πολύ απειλητική για την κοινωνική και εργασιακή ζωή του ατόμου και χειροτερεύει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του. Τα άτομα που πάσχουν από ακράτεια, συχνά βρίσκουν ότι η ζωή τους κυβερνάται από τα ατυχήματα και τον φόβο της αμηχανίας μπροστά σε φίλους και συναδέλφους. Η πάθηση επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, συνεπώς η αντιμετώπισή της είναι πρωταρχικής σημασίας.
«Τα ατυχήματα που οφείλονται στην ακράτεια είναι τελείως τυχαία, συνεπώς δε μπορώ να κάνω τίποτα για αυτά»
Τα ατυχήματα που οφείλονται στην ακράτεια εξαρτώνται από τον τύπο ακράτειας από τον οποίο πάσχει ο ασθενής. Η ταυτοποίηση του τύπου της πάθησης είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπισή της
«Ντρέπομαι που έχω ακράτεια»
Η ακράτεια επηρεάζει έναν στους δυο ανθρώπους σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, κάνοντάς την ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας στον κόσμο. Αυθαίρετοι κοινωνικοί στιγματισμοί δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν καμιά θέση στον καθορισμό της ποιότητας της ζωής σας. Μιλήστε ανοιχτά για τους προβληματισμούς σας σε φίλους και οικογένεια και αναζητείστε βοήθεια από ουρολόγο.
«Η ακράτεια είναι φυσικό επακόλουθο του γήρατος»
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά αίτια για την εμφάνιση της ακράτειας και, ενώ με την πάροδο του χρόνου οι μύες της κύστης αδυνατίζουν, μια από της κυριότερες αιτίες εμφάνισης είναι η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αδυνατίζει τους πυελικούς μύες, το βάρος πιέζει την κύστη, και έτσι δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ακράτειας. Επιπλέον ο διαβήτης τύπου ΙΙ –συνηθισμένο αποτέλεσμα της παχυσαρκίας- μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων που ελέγχουν την κύστη. Με παρόμοιο μηχανισμό η εγκυμοσύνη επίσης μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Ακράτεια μπορεί να προκληθεί επίσης προσωρινά από την λήψη διουρητικών, την δυσκοιλιότητα και τις ουρολοιμώξεις και πιο επίμονα από την εμμηνόπαυση, από απόφραξη του ουροποιητικού, από τον καρκίνο του προστάτη και από νευρολογικές διαταραχές. Παρόλα αυτά και ανεξαρτήτως του αιτίου, μπορεί και πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης από τον ουρολόγο σας.
«Τα ατυχήματά μου είναι σπάνια, οπότε χρησιμοποιώ μια πετσέτα για προστασία»
Οι πετσέτες ή οποιουδήποτε άλλου τύπου ύφασμα, δεν είναι σχεδιασμένες να συλλέγουν ούρα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα προκαλέσουν ερεθισμό και φαγούρα, ενώ στην χειρότερη, μόλυνση. Οι πάνες και οι σερβιέτες ακράτειας είναι ειδικά σχεδιασμένες από ειδικά πολυμερή για να μαζεύουν και να κατακρατούν τα ούρα με ασφάλεια και υγιεινή.
«Ο ουρολόγος μου έχει καλύτερα πράγματα να ασχοληθεί από την περιστασιακή μου ακράτεια»
Ο ουρολόγος σας θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα προβλήματα της υγείας σας, όσο μικρά και ασήμαντα και αν φαίνονται σε εσάς. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης με συγκεκριμένους στόχους και να μειώσετε την οξύτητα και την συχνότητα των συμπτωμάτων.
Το άρθρο επιμελήθηκαν οι Ειδικοί Ουρολόγοι Χρήστος Φλιάτουρας και Παναγιώτης Μουρμούρης