Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (ΥΠΚ ) χαρακτηρίζεται από επείγουσα ανάγκη για ούρηση, με ή χωρίς ακράτεια, συνήθως με συχνοουρία και νυκτουρία και απουσία λοίμωξης ή άλλης προφανούς παθολογίας. Η συχνότητα εμφάνισης της ΥΠΚ εκτιμάται από 10% έως 20% και αυξάνεται με την ηλικία. Η ΥΠΚ μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σε ασθενείς και να αυξήσει τις δαπάνες ιατρικού κόστους . Ο επιπολασμός της ΥΠΚ αυξάνεται σε μια γηράσκουσα κοινωνία και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το ιατρικό κόστος γίνονται ακόμη πιο σοβαρές.
Ένα ακριβές μοντέλο πρόβλεψης θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (ΥΠΚ) μεταξύ του γενικού πληθυσμού και να επιτρέψει την έγκαιρη πρόληψη που μπορεί να μειώσει το κόστος της θεραπείας. Ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο για την πρόβλεψη της εμφάνισης της ΥΠΚ.
Με αφορμή τα ανωτέρω μια ερευνητική ομάδα αναπτύσσει επί της παρούσης ένα μοντέλο για την πρόβλεψη της εμφάνισης της ΥΠΚ μέσα σε ένα διάστημα 5 ετών στο περιβάλλον του γενικού πληθυσμού. Τα δεδομένα θα ληφθούν από την Nagahama Cohort, μια προοπτική γενική πληθυσμιακή μελέτη. Η ΥΠΚ θα αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας τη Βαθμολογία Συμπτωμάτων της Υπερδραστήριας Κύστης (OABSS) κατά την παρακολούθηση. Για την ανάπτυξη του μοντέλου θα αξιοποιηθούν δεδομένα από τα βασικά ερωτηματολόγια, ένα για τα δημογραφικά στοιχεία, ένα ερωτηματολόγιο για τις συμπεριφορές υγείας, ένα για τις συνυπάρχουσες νοσηρότητες και το OABSS και θα αναπτυχθεί ένα μοντέλο υλικοτεχνικής παλινδρόμησης που χρησιμοποιεί μεθόδους συρρίκνωσης. Η απόδοση του μοντέλου θα αξιολογηθεί με τις κατάλληλες μεθόδους ενώ το καθαρό όφελος θα εκτιμηθεί με ανάλυση καμπύλης απόφασης.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να αναπτύξουν μια διαδικτυακή εφαρμογή για να απεικονίσουν το μοντέλο πρόβλεψης και να διευκολύνουν τη χρήση του στην κλινική πράξη. Αυτή θα είναι η πρώτη μελέτη που ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης της συχνότητας εμφάνισης της ΥΠΚ.