Καρκίνος του προστάτη: Βασικά διαγνωστικά εργαλεία

Καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος καθώς επηρεάζει περίπου έναν  στους 9 άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Η μέση ηλικία διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 66 έτη.

Για τη διάγνωση των προβλημάτων στον προστάτη χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι εξετάσεων. Ένας βασικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Δακτυλική εξέταση ορθού: Ο γιατρός εισάγει ένα δάχτυλο στο ορθό και ψηλαφά τον προστάτη για να εντοπίσει εξογκώματα, οζίδια και σημάδια καρκίνου.
  •  Ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA): Η εξέταση γίνεται με αιμοληψία. Τα υψηλά επίπεδα υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
  • Βιοψία προστάτη: Εάν ο γιατρός υποψιάζεται καρκίνο, μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού του προστάτη για έλεγχο. Για να γίνει αυτό, εισάγεται μια βελόνα στον προστάτη μέσω του ορθού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι οι τεχνικές βιοψίας εξελίσσονται συνεχώς προσδίδοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στην διάγνωση και σημαντικά μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή (Fusion Biopsee).
  • Υπερηχογράφημα προστάτη: Συνήθως, εάν χρειαστεί βιοψία πραγματοποιείται με καθοδήγηση από υπερηχογράφημα.
  • Μαγνητική τομογραφία προστάτη: Μπορεί να δείξει την ανατομία του προστάτη με μεγάλη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού περιοχών ύποπτων για καρκίνο.

 Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία του τακτικού ελέγχου του προστάτη για την πλειοψηφία των ανδρών άνω των 50 ετών. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά στις ακόλουθες ομάδες ανδρών να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο του προστάτη τους, αφού συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη με τους γιατρούς τους:

  • άτομα άνω των 50 ετών με μέσο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη
  • άτομα άνω των 45 ετών με μέτριο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη
  • άτομα άνω των 40 με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό του καρκίνου ως αιτία των συμπτωμάτων ενός ατόμου. Σε γενικές γραμμές, ένας άνδρας πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα διόγκωσης του προστάτη.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.