Καρκίνος του προστάτη και αποτελέσματα βιοψίας

Σύμφωνα με νέα έρευνα (The Journal of Urology, news release, Nov. 17, 2020), οι αρνητικές βιοψίες σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη αρχικού σταδίου που βρίσκονται σε ενεργή επιτήρηση συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ο όγκος έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Ως ενεργή επιτήρηση νοείται η στενή παρακολούθηση του ασθενούς για τυχόν σημάδια επιδείνωσης της νόσου, σε ασθενείς με μη επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Οι ασθενείς ανά τακτά διαστήματα εξετάζονται ως προς το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (PSA), υπόκεινται σε απεικονιστικές εξετάσεις και επανειλημμένες βιοψίες.

Ο σκοπός της ενεργής παρακολούθησης είναι η αποφυγή ή η καθυστέρηση της επεμβατικής θεραπείας και των παρενεργειών που μπορεί αυτή να έχει, χωρίς όμως να διακινδινεύει σε καμία περίπτωση την περαιτέρω εξέλιξη της ασθένειας και την πιθανά κακή έκβαση.

Κάποιες φορές οι ασθενείς που βρίσκονται στην φάση της ενεργής παρακολούθησης παρουσιάζουν αρνητικές βιοψίες οι οποίες δεν δείχνουν ενδείξεις της νόσου. Οι ασθενείς αυτοί πολλές φορές τείνουν να πιστέψουν ότι ο καρκίνος «εξαφανίστηκε», η πραγματικότητα όως είναι ότι τέτοια αποτελέσματα ιοψίας συνήθως σημαίνουν ότι ο όγκος είναι μικρού μεγέθους ή/και περιορισμένος σε τμήματα του προστάτη που δεν ανιχνεύθηκαν μέσω των δειγμάτων που ελήφθησαν μέσω της βιοψίας, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology.

«Βεβαίως και μια βιοψία χωρίς ευρήματα είναι πάντα ευχάριστη είδηση, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τέτοιων “κρυμμένων” καρκίνων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες» αναφέρει η Δρ. Carissa Chu του Πανεπιστημίου της California, San Francisco.

Για τις ανάγκες της έρευνας η Chu και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 514 άνδρες σε φαση ενεργής παρακολούθησης για καρκίνο προστάτη αρχικού σταδίου μεταξύ των ετών 2000 και 2019. Όλοι οι ασθενείς έκαναν τουλάχιστον τρεις βιοψίες μετά την αρχική τους διάγνωση με τη νόσο και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν τα 10 χρόνια

Από αυτούς τους ασθενείς το 37% είχε τουλάχιστον μια αρνητική βιοψία, συμπεριλαμανομένου ενός 15% με συνεχόμενες αρνητικές βιοψίες.

Οι άνδρες με αρνητικές βιοψίες όπως ήταν αναμενόμενο παρουσίαζαν καλύτερη κλινική εικόνα με χαμηλότερα επίπεδα PSA και λιγότερα καρκινικά δείγματα κατά την αρχική βιοψία προστάτη. Οι αρνητικές βιοψίες επίσης συσχετίστηκαν και με καλύτερη μακροχρόνια έκβαση σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μετά την πάροδο 10 ετών η επιβίωση των ασθενών χωρίς ανάγκη θεραπείας (χειρουργείο, ακτινοβολία, κτλ) κυμάνθηκε στο 84% για τους άνδρες με διαδοχικές αρνητικές βιοψίες, στο 74% για όσους είχαν μια αρνητική βιοψία και στο 66% για αυτούς χωρίς αρνητικές βιοψίες.

Μετά την παραμετροποίηση των δεδομένων οι ερευνητές κατέληξαν ότι άνδρες με μια ή περισσότερες βιοψίες χωρίς ευρήματα, παρουσίαζαν πολύ σπάνια τη νόσο σε μεταγενέστερο έλεγχο.

Η Δρ. Chu καταλήγει: «Για τους άνδρες σε ενεργή παρακολούθηση οι αρνητικές βιοψίες δείχνουν μικρούς όγκους και μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης. Αυτοί οι «κρυμμένοι καρκίνοι έχουν εξαιρετική μαροχρόνια πρόγνωση και παραμένουν ιδανικοί για ενεργή παρακολούθηση χωρίς την ανάγκη θεραπείας».

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.