Ουρολοιμώξεις: Οι γυναίκες φοβούνται και απογοητεύονται με τις περιορισμένες επιλογές αντιμετώπισης

Γυναικείες ουρολοιμώξεις: Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη του Cedars-Sinai Medical Center ήταν επικριτικές ως προς τους παροχείς υπηρεσιών υγείας για την αποτυχία τους να κατανοήσουν τις εμπειρίες τους, υπερσυνταγογραφώντας ταυτόχρονα αντιβιοτικά σαν θεραπεία.

«Το ερέθισμα για να σχεδιάσουμε τη μελέτη ήταν ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που μας επισκέπτονται νιώθοντας απελπισμένες και αβοήθητες όσον αφορά την διαχείριση των συμπτωμάτων των ουρολοιμώξεων» αναφέρει η συγγραφέας της έρευνας Victoria Scott, MD, ουρολόγος στην κλινική Γυναικείας Ιατρικής τη Πυέλου και Επανορθωτικής Χειρουργικής του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai.

Για να βοηθήσουν να ακουστούν τα παράπονα όσων υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, οι ερευνητές κατάρτισαν μια επικεντρωμένη ομαδική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 29 γυναίκες με συχνά συμπτώματα, ούτως ώστε να εντοπίσουν τα κενά στην διαχείριση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ουρολοιμώξεις λέγονται οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος: νεφρών, ουρητήρων, κύστης ή ουρήθρας. Ο όρος στην καθομιλουμένη αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς που αναφέρθηκε από τις συμμετέχουσες ήταν γύρω από την συχνή χορήγηση αντιβιοτικών και εκφράστηκαν φόβοι για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της αντιβιοτικής αγωγής.

«Πολλές από τις συμμετέχουσες ήταν ενήμερες για την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και επίσης γνώριζαν τις “παράπλευρες απώλειες” των αντιβιοτικών και τις διαταραχές που επιφέρουν στην ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στον οργανισμό» σημειώνει η Scott.

Οι συζητήσεις με την ομάδα ανέδειξαν επίσης την δυσπιστία προς το ιατρικό σύστημα και τις περιορισμένες ερευνητικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση νέων, μη αντιβιοτικών θεραπειών.

Οι συμμετέχουσες εξέφρασαν την απογοήτευση και την απέχθειά τους σε κάποιες περιπτώσεις, για τους παροχείς υπηρεσιών υγείας καθώς θεωρούν ότι του «πετάνε κούτες αντιβιοτικών» χωρίς να τους παρουσιάζουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας και αντιμετώπισης και επιπλέον ότι δεν δείχνουν κατανόηση στα προβλήματά τους. Επίσης πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι αναζητούσαν συμβουλές από πρακτικούς βοτανοθεραπευτές και βελονιστές, όπως επίσης και από διαδικτυακές ομάδες και συζητήσεις.

Αντιμετώπιση και Πρόληψη

Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι τα αντιβιοτικά είναι συχνά η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, δείχνουν επίσης ότι σχεδόν το 40% των περιστατικών μπορούν να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες εναλλακτικές στρατηγικές όπως η αυξημένη πρόσληψη νερού και η χορήγηση παυσίπονων όπως η ιβουπροφαίνη.

Η έναρξη αυτού του τύπου αντιμετώπισης κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και σε αναμονή των εξετάσεων ούρων μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή μη απαραίτητης αντιβιοτικής αγωγής όπως επίσης και να διασφαλίσει ότι χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Ανάμεσα στα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι γυναίκες για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων είναι η κατανάλωση αρκετού νερού, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής cranberry, μια αντιβίωση χαμηλής δόσης μετά την συνουσία όπως επίσης και η χρήση ενδοκολπικών οιστρογόνων για όσες έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση.

Αν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα προτιμούνται από πολλές, η Scott συστήνει ισχυρά την επίσκεψη στον ουρολόγο αν εμφανιστεί πυρετός ή αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από μια μέρες, καθώς η αντιβιοτική αγωγή μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για την αποφυγή της επέκτασης κάποιων λοιμώξεων από την κύστη στα νεφρά.

Η Scott τονίζει ότι «τα αντιβιοτικά είναι καταπληκτικά φάρμακα και στις κατάλληλες συνθήκες σώζουν ζωές κυριολεκτικά. Υπάρχουν περιστατικά στα οποία είναι απολύτως απαραίτητα, είναι σημαντικό όμως να ενημερώσουμε τις γυναίκες σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά».

Όσες γυναίκες παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις θα πρέπει να επισκεφτούν ουρολόγο. Μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθεί υπερηχογραφική απεικόνιση των νεφρών ή κυστεοσκόπηση η οποία είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια μικρή κάμερα εισχωρεί δια μέσου της ουρήθρας και απεικονίζει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, ώστε να εντοπιστούν πιθανές ανατομικές ανωμαλίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ουρολοιμώξεις, αν και λιγότερο συχνά, εμφανίζονται και στους άνδρες.

Βελτίωση της φροντίδας

Κάποιοι παροχείς υπηρεσιών υγείας μπορεί να νομίζουν ότι μια μεμονωμένη ουρολοίμωξη δεν έχει σημαντική επίδραση στην ζωή του ασθενή. Όταν όμως η ουρολοίμωξη υποτροπιάζει, συχνά ξαφνικά, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή, την εργασία, την οικογένεια και τις σχέσεις των ατόμων.

Η μελέτη συστήνει στους γιατρούς να τροποποιήσουν τις στρατηγικές διαχείρισης ώστε να απαντώνται ολοκληρωμένα οι ανησυχίες των ασθενών και να αφιερωθούν περισσότερες κλινικές έρευνες στην ανάπτυξη μη αντιβιοτικών επιλογών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν.

Η Scott καταλήγει: «Δυστυχώς βλέπουμε πολλές γυναίκες που κατηγορούν τους εαυτούς τους για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν ότι οι ουρολοιμώξεις είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξυπνά αισθήματα ντροπής. Αν αντιμετωπίζετε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σας προτρέπω να δείτε ειδικό ουρολόγο ώστε να εργαστείτε μαζί προς ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και διαχείρισης».

 

Πηγή: https://www.auajournals.org/doi/10.1097/JU.0000000000001843

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο urologyinstitute.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.